Uusi aikakausi on alkanut ja Remakesta on tullut kollektiivi. Tämä matka Remaken kanssa alkoi vuonna 2007 heinäkuussa ja monen mutkan kautta se on nyt saapunut siihen pisteeseen, että kaikki vanha jää taa ja uusi ottaa tilansa ja myös Remaken haltuunsa. Olen saanut ilon johtaa tätä entiteetiä tällä matkalla, ja jatkan tässä toimessa, mutta annan Remaken tuottaa tasapuolisesti iloa myös siihen mukaan haluaville. Ensin mukaan astui vuoden 2020-2021 vaihteessa Tiina Lähteenoja-Niemelä, jonka tuella ja huolenpidolla jaksoin tulla läpi koronan ja entisen Remaken tiimiin hajaantumisen aiheuttamasta uupumuksen alhosta. Vuoden 2022 syksystä aloitin Upcycling osaaja koulutuksen Keudan leivissä. Sitä varten siirryimme suurempaan tilaan opiskelija ryhmän mukavuuden mahdollistamiseksi.Tämän myötä sain myös yllättäen muuta - nimittäin pienen joukon ihania tyyppejä, jotka rakastuivat Remakeen ja halusivat jakaa matkaa kanssani. Nyt 17-vuotta myöhemmin muovaamme yhdessä eko-ompelimosta Remake kollektiivin. Jatketaan matkaa ja katsotaan mihin se johtaa..
MEM MALLISTOT 2012 >> VAATEJÄTTEESTÄ SARJATUOTETTAVAKSI DESIGN-MALLISTOKSI 2012 vuonna lakkautettu Remade tiimi ajoi minut siihen pisteeseen, että totesin olevani jokseenkin valmis oman mallisto-projektin starttaamiseen. Olenkin käyttänyt viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon aikaa ja resursseja erilaisten metodien tutkimiseen ja rakentamiseen sille, että kuluttajan ylijäämämateriaaleja saataisiin hyödynnettyä tehokkaalla tavalla ilman massiivisia materiaaliin kohdistuvia uusiotuotattamis-toimenpiteitä. Sen seurauksena on luotu seitsemän sarjatuotettavaa MEM-mallistoa ja tuotteitakin on kertynyt lähemmäs sata!
Mallistot on rakennettu niin, että oikein järjestetyllä tuotanto linjastolla niitä olisi myös mahdollista sarjatuottaa!!
Vuosien varrella MEM on niittänyt mainetta minun mallistoprojetina ja ennen luovaa taukoa vuonna 2019 olimme kiikuttaneet MEMiä nähtäväksi mm. Hollantiin, Lontooseen ja vuonna 2017 New Yorkiin.
UPCYCLING AKATEMIA 2019>> 2019 Aloitin ensimmäiset upcycling akatemian koulutukset (tuolloin nimellä ekodeseign akatemia) joista minulle jäi erittäin hyviä kokemuksia! Korona kuitenkin tuli, ja niin keskeytyi työ koulutuksien parissa. Nyt on vedetty tässä kaikki vähän taukoa, ja kun tuo Koronakin alkaa antamaan periksi, päätin palauttaa upcycling koulutukset käyntiin. Koulutukset toteutetaan Remakella Keravan kartanon inspiroivassa kivijalka navetassa. Aloitamme kevään koulutuksen helmikuun alussa, jolloin myös Paulan UPCYCLING aiheinen kirja on julkaistu, joten pääsette ensimmäisenä Suomessa perehtymään sen opetukselliseen sisältöön livenä! 2021Syksyllä vedin ensimmäisen valmennusmuotoisen UPCYCLING pajan. Se toteteuttiin Pohjois-Karjalassa, tarkemmin sanottuna Värtislässä, joka on aivan Venäjän rajalla. Oli ihan mahtavaa päästä tekemään ihka oikeaa UPCYCLING valmennusta! Loppuvuosi vierähti valmentaen kymmenen hengen ryhmää upcyclingin saloihin. Tällä kertaa tilaajan ollessa hanke ja rahoittajien ollessa KITEEN kunta ja ESR, olen rakentanut koulutuksen valmennukselliseen muotoon, jossa on voimakas yrittäjyyteen ohjaava ote. 2022 toukokuussa sain yhteydenoton Keudalta (Keski-udenmaan koulutuskuntayhtymä), jonka kanssa Remake on tehnyt yhteiystyötä harjoittelijoiden osalta vuodesta 2010. Kutsu kävi lounalle, jonka sisältö oli jokseenkin itselleni hämärän peitossa. Siinä mukavan rupattelun tiimellyksessä pöytään kiepsahti jossain vaiheessa Mari Asell. Tuleva esimieheni, tosin tätähän en siis tiennyt tässä vaiheessa.Syksyllä pääsinkin jo sitten aloittamaan hyvin hyvin nopean startin ja pohjustuksen myötä oman UPC1 ryhmän, joka koottiin vain parissa viikossa. 2023 toiseen 14 viikon ryhmään kevään puolelle saatinkiin jo sitten täysi ryhmä, josta estyi aloittamaan opinnot kaksi henilöä. Kahdeksan hengen porukalla mentiin kevät kausi, ja loistavin tuloksin. Tsekkaa vaikka tästä ensimmäisen vuoden palaute!
TRK* poistotekstiilimallisto (Turun kaupunki) 2020 2020 oli vaivalloinen ja etenkin koronan takia todella haastava. Kesäkuussa huomasin STJM sivuilla mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen, jonne otin yhteyttä samantien. Hakijana oli Turun kaupunki ja tarkemmin heidän kuntouttavaa ja valmentavaa työtoimintaa tuottava työpiste. Kyseessä oli tasan kahdeksan viikon työpesti, johon työpisteet olivat saaneet rahoituksen SITRAN ideakilpailun kautta. Tavoitteena tässä “kesätyöpaikassa” oli rekrytoida pestiin henkilö, joka voisi tämän kahdeksan viikon aikana toteuttaa poistotekstiili virrasta tuotteita, joita voitaisiin alkaa tuottaa työpisteen tekstiilit kiertoon pajalla.
KIERTOON.EU HANKE / KIERRÄTYSSUUNNITTELUN PROSESSI 2018-2019 2018 Kesälomalla ajoimme takaisin mökille jossain hämeenlinnan ja padasjoen välimaastoa, kun "mikronkellon ääni" aivoissani kertoi, että oli aika toimia. Juuri tuolloin olin jo jonkin aikaan miettinyt sitä miten kiertotaloutta ja siihen liittyvää kiinnostusta saataisiin kasvatettua ammatillisen koulutuksen kentässä. Olin ollut mukana monissa toimielimissä jossa tätä työtä olin jo tehnyt jopa nyrkkiä lyämällä pöytään, mutta nyt tunsin tuossa metsän kiitäessä ohi silmien pakottavan tarpeen tehdä jotain. Siltä istumalta laitoin messenger viestiä Elina Tiriselle, joka oli tuolloin koulutuspäällikkönä Stadin ammattiopiston tekstiili- ja muotialan osastolla. Taisin kirjoittaa hänelle vaan, että "voidaanko me nyt tehdä jotain tämän uusiotuottamisen ja kiertotalouden eteen meidän alan koulutuksen suhteen". Yllätyksekseni Elina vastasi lähes heti. "Joo - tehdään vaan ja tässä linkki josta voit lukea SITRAN hankehausta, joka on juuri auki. Saatko tehtyä tästä suunnitelman? Deadline on aikan pian, ja mä en kerkii edistää, muuta kuin katsoa päältä". Näin tein ja hankesuunnitelman A4 tiivistetty versio meni läpi SITRAlla ja KIERTOON-hanke potkaistiin liikkeelle vielä samana syksynä.
Rakensimme Stadin ammattiopiston osaavien opettajien kanssa toisen asteen koulutukseen kiertotalouteen liittyvän tutkinnon osan opetusperusteita lähtöisin olevan oppimisalustan nimeltä kiertoon.eu. Lopulta kiersin hankkeen aikana useissa oppilaitoksissa perehdyttämässä oppijoita kiertotalouden saloihin niin luentojen kuin työpajojen kautta. Suurin vetämäni kahden päivän paja sisälsi kokonaisen oppilaitoksen osaston eli noin 60 henkilöä. #circulareconomy #kiertotalous. Uusiomateriaalista suunniteltavan tuotteen valmistusprosessi poikkeaa huomattavasti perinteisestä vaatesuunnittelusta. Kurssin sisältö on osa kiertotalouden perusosaamista ja olennaista varsinkin niille henkilöille ja opiskelijoille, ketkä aikovat työskennellä tekstiilialalla tulevaisuudessa. Mitä kaikkia erilaisia materiaaleja on saatavilla ja mihin ne parhaiten soveltuvat.. mutta mistä inspiraatio? Erikoisosaamistani on muotoilu lähtöinen suunnittelu ja rakastan yli kaiken demonstroida tätä kykyäni. Jokainen kerta kun olen tätä tekemisen muotoa päässyt näyttämään ja opettamaan niin harrastelijoille kuin ammattiin opiskeleville on vastaanotto ollut hurmioitunutta. #kierrätysmuoti #uusiodesign #inspiraatio #luovuus #hankkeet #sitra
TRASHION/REMADE OPEN SOURCE MALLISTO 2014 2014 julkaisimme vastuullisuusvaikuttaja ja blogaaja Outi Pyyn kanssa Suomen ensimmäisen OPEN SOURCE malliston nimellä Trashion/Remade. Nyt osa ohjeista näyttää jo aika karseilta, sillä tuolloin lähes kymmenen vuotta sitten meillä ei ollut osaamista eikä saatavilla adoben ohjelia. Nyt haaveenani on, että nämä työn ohjeet saisivat armoitetun päivitetyn ulkonäön. Ajatuksena on (Outin siunauksella) myös nostaa osa näistä ohjeista uudistettuna tulevaan UPCYCLING neuleuden toinen elämä kirjaan. Mutta, kuten aikanaan lupasimme, ohjeet ovat nyt netissä ilmaisessa jaossa (pysyvästi) ja kuka tahansa voi ladata ohjeet ja kaavat sieltä ja ommella vaatteet niiden mukaan käyttäen materiaalina vanhoja t-paitoja. Jos tuntuu, että taidot eivät riitä tai jos sinulla ei ole ompelukonetta kotona, niin kaikki malliston mallit on myös tilattavissa Remaken kautta omien mittojen mukaan. Klikkaa itsesi tykkäämään Trashion/Remadesta Facessa.
Ohjeet löytyvät SlideSharesta ja ne voi downloadata omalle koneelleen menemällä pdf-ohjeen päälle ja klikkaamalla yläreunasta save. Tiedosto avautuu uuteen ikkunaan, josta sen voi tallentaa koneelleen tai tulostaa ulos. Kun ompelette ohjeista vaatteita itsellenne niin ottakaa niistä kuva vaikka instagramiin ja tägätkää se #trashionremade #opensource
THRIFT SECOND HAND (2012-2016) **Uudista Vaatekaappisi THRIFT Second Handin Kanssa**
Vuoden 2012 alkupuolella pitkäaikainen materiaalitoimitusyhteistyö Fidan kanssa päättyi, ja kyllästyin turhiin neuvotteluihin muiden toimijoiden kanssa. Päätin perustaa oman materiaalivastaanoton, ja niin myös tein. Kesällä 2012 luotiin uusi konsepti, ja syksyllä aloitimme kierrätettyjen tekstiilien vastaanoton nimellä THRIFT Second Hand.
THRIFTin kanta-asiakasohjelma menestyi erityisesti Remaken ompelimon yhteydessä. Testasimme yhden palvelutiskin tekniikkaa, jossa asiakas toi kaikki kierrätettävät tekstiilit yhdelle tiskille. Siellä erittelimme yhdessä asiakkaan kanssa ensin korjattavat ja muunnettavat tuotteet ompelimoon. Seuraavaksi käsiteltiin second hand -myyntiin tarkoitetut tekstiilit, joista sai 5 kanta-asiakaspistettä per muovikassillinen. Loput tekstiileistä menivät uusiokäyttöön tai komponenttien purkuun, ja vasta sitten mahdollisesti jätteeksi. Kanta-asiakaspisteen arvo oli 1€, ja sen saattoi vaihtaa uuteen second hand -tuotteeseen Thriftin valikoimasta tai säästää pisteitä myöhempää vaatekorjausta varten. Palaute oli pelkästään positiivista.
Thriftin toiminta jatkui vuoden 2016 ajan muuton jälkeen ensin Annankadun myymälän yläosassa ja myöhemmin Arkadiankadun ompelimon yhteydessä. Vuonna 2017 konseptin pyörittäminen kävi tiloissa niin kannattomattomaksi, että myimme loput varastosta pois ja jätimme Thrift-konseptin taka-alalle.
Löydä kestävä muoti THRIFT Second Handista. Liity yhteisöömme ja uudista vaatekaappisi tänään!
EKOPUOTI kollektiivi (2010-2015) 2010 muutimme Remaken kanssa alkuperäisestä osoitteesta (Hämeentie 7) toisiin suurempiin tiloihin mm. sen takia, että aiemmin kertomani Remade-tiimin tilat Katajanokalla olivat menossa pois alta. Hakaniemen torikadulla tilaa olikin sitten runsain mitoin (411m2). Heti alusta oli selvää, ettemme ompelimon ja mukaan muuttaneen äitini ekokampaamo Fa´Miljan toimesta pystyisi kaikkia neliöitä ottamaan käyttöön. Taka-alakertaan synnytettiin hetkeksi RElaunch niminen työhuonealusta, joka vuokrasi työtilaa sitä tarvitseville. Pikku hiljaa alkoi kuitenkin selkiintyä, että yhteistyökumppanit valikoituisivat eko-alan tekijöistä ja niin myös kävi. Remake jättäytyi Ekopuodin taa ja uusi konsepti oli luotu (MTV UUTISET). Lopulta mukana oli alivuokralaisia: Ekokampaamo - jossa toimi laajimillaan 3 kampaajaa, Eko-kosmetologi, Second hand myymälä ja eko-ompelimo työhuonekollektiiveineen. Konseptia käytiin jopa esittelemässä Leijonan Luola ohjelman kuvauksissa - televisioon saakka emme koskaan päässeet. Lisäksi paikka toimi myyntipaikkana valkoidulle myyntitililäisille, joita enimmillään tiloissa oli lähes kaksikymmentä. Eko-ompelimomme Remaken suojissa myös pyöritettiin työhuonekollektiivia, jossa vuosien saatossa Remaken siiven suojassa sai alkua ja pontta moni alalle tulossa ollut tekijä.
REMADE - kollektiivinen mallistoprojekti (2009-2012) 2009 kun olimme ollut toiminnassa parin vuoden ajan Remaken kanssa, tajusin ettei asiakatöiden lisäksi enää jäänyt ollenkaan aikaa minkään valmiiden suoraan myytävien tuotteiden tekoon - tämä oli siis ollut alkuperäinen ajatus. Mietin, että unelmanani oli ollut luoda omaa mallistoa, mutta tuossa kohtaa totesin, ettei rahkeeni ja oman-arvontuntoni antanut tähän periksi. Niinpä päätin luoda kollektiivin, jonka tavoitteena olisi työttöminä olevien ammattilaisten uudelleen motivointi ja valmentaminen sekä sarjatuotettavan malliston synnyttäminen postconsumer virrasta. Yhteiskumppaninamme toimi Fida International ry, jolta ostimme kaikki malliston tuotteiden materiaalit nk. energiajakeena. Kun olimme toimintaa harjoittaneet kolmatta vuotta, miettineet osuuskunnittamista -joka johti heti jäsenten eripuraan ja selän takana vehkeilyyn - suoraan sanottuna paloi päreet ja lakkautin koko projektin, sillä koin ettemme edistyneet sen kanssa kuten olin toivonut. Ymmärsin, etten voi ohjata umpimetsään ketään jos en itse ole kartoittanut mitä metsässä on. Tällä hetkellä tämän asian tiimoilta on menossa toinen kokeilu nimeltään @paskakollektiivi #paskahelsinki, jossa ideana on että kuka tahansa, voi missä tahansa luoda paskan tuotteen ja kaikki luovatuotos on ihanaa!