YHTEISKUNNALLISEN YRITTÄJYYDEN MAHDOLLISUUDET - Paula Malleus Mitä on yhteiskunnallinen yrittäjyys Yhteiskunnallisen yrittäjyyden teema on todella lähellä sydäntäni ja olin suunnattoman iloinen nähdessäni, että se on nostettu myös Vasemmiston kuntavaaliohjelman yhdeksi teemaksi. Tässä artikkelissa pohdin “yy” teemaa ja kerron omasta suhteessa siihen.
Yksinkertaisuudessaanyhteiskunnallinen yrittäjyys tarkoittaa toimintaa, jossa liiketoiminnallisia malleja hyödynnetään yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Esimerkiksi omassa yrityksessäni, jota on käytetty tässä artikkelissa esimerkkinä, se tarkoittaa, että yrityksen ensisijainen tehtävä on etsiä keinoja teksitiilijätteen ennalta- ja jälkiehkäisemiseksi. Tätä meillä on lähdetty etsimään Eko-ompelimo palvelun kautta sekä myöhemmin kuluttajan ylijäämämateriaali malliston avulla. Mistä tunnistaa yhteiskunnallisen yrityksen? Yhteiskunnalliset yritys siis pyrkii toiminnallaan ratkaisemaan jonkin yhteiskunnassa havaittavan vian tai toimintahäiriön, eli sillä on selkeä yhteiskunnallinen tavoite tai missio! Erittäin tärkeä ja nykyään muutenkin trendikkäänä koettu ydinarvojen määrittely on ollut yhteiskunnallisen yrittämisen perusta. Siinä myös helpoiten erottaa yhteiskunnallisen yrityksen perinteisestä. Koko toimintaa ohjaa voimakkaasti arvot, jotka määritellään koko toiminnan ytimeksi. Muita yhteiskunnallisen yrityksen toiminnan piirteitä ovat rajoitettu voitonjako, joka taas tarkoittaa että toiminnasta syntynyttä voittoa jaetaan rajoitetusti sen omistajille ja osakkaat ovat yhdessä sitoutuneet ohjaamaan voiton joko kokonaisuudessaan tai osakassopimuksessa määritellyn osuuden mukaisesti edelleen yrityksen toiminnan kehittämiseen tai laajentamiseen. Kun ajatellaan toimintaa, jonka tavoitteena on korjata tai muuttaa yhteiskunnan toimintaa, täytyy toiminnan vaikutus olla jollain keinolla mitattavissa. Mitattavuus onkin seikka mikä kertoo siitä miten yritys missioksi määrittelemässä tavoitteeseen yltää. Vielä viimeisenä kriteerinä yhteiskunnallisen yrittäjyyden rantautuessa Suomeen oli myös skaalautuvuus, eli se miten toiminta kykenee laajentumaan ja sitä kautta voimistamaan toimintansa kautta syntyvää yhteiskunnallista muutosta.
Yhteiskunnallisen yrittäjyyden rantautuminen Suomeen Yhteiskunnallinen yrittäjyys eli englanniksi Social Entrepreneurship on rantautunut Suomeen 2000-luvun puolivälin paikkeilla. Se on jalkautunut laajempaan tietoisuuteen oikeastaan joidenkin yksittäisten toimijoiden ja henkilöiden kautta. Itse tutustuin siihen kun se kirjaimellisesti käveli sisään yrityksemme ovesta vuonna 2008 hieman sen jälkeen kun olimme saaneet aloitettua toimintamme Hakaniemessä. Tuo sanansaattaja on nykyinen mieheni Janne. Hän kertoi meille ulkomailta kaikuvasta uuden tyyppisestä lähestymisestä ja toimintamallista yrittämiseen. Social Entrepreneurship oli meille entuudestaan täysin tuntematon termi ja lähinnä luulimme aluksi puhuttavan sosiaalisen yrityksen statuksesta, joka oli Suomessa saanut 2000-luvun puolivälissä jo melkoisesti kritiikkiä osakseen. Kävi kuitenkin ilmi ettei kyseessä ollutkaan tämä. Valitettavasti Yhteiskunnallinen yritys ja yrittäjyys sekoitetaan usein sosiaaliseen yritykseen, luultavasti tämä johtuu sen englanninkielisestä kirjallisesta asusta. Yhteiskunnallisen yrittämisen yhteydessä puhutaan kuitenkin laajemmasta yrityksen toimintaan ja hallinnointiin liittyvästä asiasta - ei pelkästään siitä, että osakeyhtiömuotoinen yritys omaisi jonkun erityisen statuksen sen perusteella, että se työllistää vähintään 30% vajaakuntoisia ja olisi näin oikeutettu erinäisiin etuuksin muiden toimijoiden ohi.
Pari päätä ja yhteinen asia Perehdyttyäni tarkemmin sekä yhteiskunnallisen yrittäjyyden sanansaattajan kuin itse asiaan - totesimme, että ilmeisesti tietämättämme olimme perustaneet yhteiskunnallisen yrityksen. Jannen kautta löysimme myös muita samanhenkisiä toimijoita, joiden myötä päädyin mm. tuomaroimaan liikeideakilpailuun nimeltä Be a change. Kollegamme luomassa kilpailussa yliopisto opiskelijoita perehdytettiin yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisujen kautta liiketoiminnan kehittämiseen. Pidimme siinä taukoa pihanmaalla ja tuumasimme, että olisi kyllä todella hyvä jos olisi joku taho edistämässä asiaa Suomessa - ennen pitkää ryhdyimme tuumasta toimeen. Lähdimme aktiivisesti ajamaan “YY” asiaa Suomessa ja allekirjoittanut oli aikanaa perustamassa miehensä kanssa myös Syy Ry:tä, joka ensimmäisenä yhdistyksenä lähti rummuttamaan yhteiskunnallisen yrittämisen ilosanomaa Suomessa.
Perustaessamme yritystä sen toiminnan ja olemassaolon ytimeksi muodostuivat vahvat arvot. Toimiessamme tekstiili- ja vaatetusalalla määrittelimme yrityksen ydinarvot erityisesti kestävyyden näkökulmasta.
Tässä seuraavassa yrityksemme alkuperäisen määritelmän mukainen lista arvoistamme: Rehellisyys – johtaa kykyyn toimia avoimesti Avoimuus – Herättää luottamuksen itseen ja muihin Luottamus – mahdollistaa itsensä hahmottamisen Itsetietoisuus – tuottaa halun laajentua ja kehittyä Laajentuminen – synnyttää innovaatioita Innovatiivisuus – luo kyvyn myös uudelleen oivaltaa Uudelleen oivallus – auttaa ymmärtämään eettisen toiminnan Eettisyys – tuottaa halun toimia mahdollisimman ekologisesti Ekologisuus – Sisältäen kaikki aiemmat askeleet ovat yhtä kuin Kestävä kehitys
Yhteiskunnallisella yrittämisen hyödyt kunnassa Yhteiskunnallisen yrityksen tuottamat hyödyt voivat olla tulevaisuudessa moninaiset. Kun toiminta rakentuu kestävien arvojen pohjalta ja sen voittoa ohjataan vähintään osittain kehittämään toimintaa tarkoittaa se mm. siitä ettei osinkojen kautta voitto ohjaudu omistajien eli jonkun yksityisen henkilön tai toisen organisaation taskuun ja näin ollen yrityksen tarve hakea erilaisia tukirahoja vähenee kun toimintaa kehitetään omalla riski rahalla. Tällä hetkellä mm. jotkut toimijat tukeutuvat eri muotoisiin tukirahoituksiin siinä määrin etten tiedä pysyisikö heidän toimintansa kasassa ilman.
Yhteiskunnallisen yrittämisen mallin mukainen toiminta on ehdottomasti tulevaisuuden juttu! Mitä pidemmälle tulevaisuuteen katson näen, että ihmiskunnan on kollektiivisesti vääjäämättä tultava tietoisemmaksi yksilötasolla omasta toiminnastaan. Ja kun niin käy, että yksilö tiedostaa omaa toimintaa alkaa uusi orastava etiikan taju automaattisesti ohjata toimintaa uudenlaiselle arvopohjalle. Fakta on se, että kaikki ympärillämme pienessä ja suuressa mittakaavassa kehittyy koko ajan ja kun muutokset omassa toiminnassa muuttuu heijastuu se muutos lopulta myös niihin valintoihin, joita yksilö tekee - näin ollen myös vaikutamme myös siihen mitä yrityksen tuotteita ja palveluita ostetaan ja siitä edelleen siihen miten liiketoimintaa tullaan muokkaamaan. Lähteet: -https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteiskunnallinen_yritt%C3%A4jyys -https://fi.wikipedia.org/wiki/Sosiaalinen_yritys -https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteiskunnallinen_yritys_-merkki - https://www.remake.fi/yritys.html